IN MEMORIAM Krešimir Herceg - Samoboru s ljubavlju

OnLine Produkcija

Objavio Masters Commerce 492 Posjeta

Autorski koncert skladatelja, aranžera i pijanista Krešimira Hercega

Pod pokroviteljstvom Grada Samobora i u suradnji s Pučkim otvorenim učilištem, skladatelj, aranžer i pijanist Krešimir Herceg priredio je 3. prosinca u Galeriji Prica autorski koncert na kojem je iz svog bogatog autorskog opusa izdvojio dio vezan uz višegodišnju suradnju s Gudačkim kvartetom Rucner.

Podsjetivši mnogobrojnu publiku da je svoju glazbenu karijeru prije gotovo šezdeset godina započeo upravo na tome mjestu, Herceg je biranim riječima i kronološki poredanim skladbama ukratko elaborirao što i kada ga je povezalo s Rucnerima i ponukalo na stvaranje opusa u kojemu su uz Gudački kvartet svoje istaknuto mjesto našli i svjetski glasoviti virtuozi na bandoneonu i harmonici, Amerikanac Antonio Peter Soave i njegova supruga Madeleine, Francuskinja iz okolice Liona.

Koncertna je večer otvorena skladbom Promotion Party, za koju u trenutku njezina nastanka još nitko najvjerojatnije nije ni slutio da će u godinama koje dolaze, sa skladbama koje je posvetio Rucnerima i bračnom paru Soave (Rucner Tango, Soave Tango), Herceg postaviti okvire Božanstvene suite (Suita Divina), u koju je do danas uvrstio još šest stavaka, majstorski aranžiranih od prof. Stjepana Mihaljinca. Publika je posebno toplo pozdravila Victorious Rhapsody u kojemu se kao solist uz Antonia Petera Soavea predstavio i pijanist Danijel Detoni, a ništa manje oduševljenje izazvala je i skladba Mady's Dance, valcer posvećen Mady Soave, u kojem je uz Kvartet Rucner gospođa Soave svojim solo dionicama vrlo dojmljivo dočarala šarm francuskog muziciranja na harmonici.

Dio koncerta ispunile su Hercegove džezističke skladbe za koje je tekst napisala britanska pjevačica i skladateljica Sally Night. Izvela ih je Dunja Skopljanac Peroš uz pratnju jazz-kvarteta (Antonio Peter Soave, Krešimir Herceg, Davor Črnigoj i Boris Ciglenečki). Zvonko Šeb

Komentari